СРБИЈА ХОМБУ И ДОЂОИ
САВЕТНИЦИ СРБИЈА ХОМБУ
ДАН-ЧЛАНОВИ
ТРЕНИНЗИ-ИНФОРМАЦИЈЕ
ДАН-ТЕСТИРАЊА
—  КЈУ-РАНГИРАЊЕ
—  КЈУ-ТЕСТИРАЊА
 
СЕМИНАРИ
КАРАТЕ ДЕМО (ЕНБУТАИКАИ)
РАЗМЕНЕ КУЛТУРЕ
ТУРНИРИ
—  ДРУГЕ АКТИВНОСТИ
 
ПОСЕТЕ СРБИЈА ХОМБУ
ПОСЕТЕ ОКИНАВИ
ПОСЕТЕ ЈАПАНУ
 
ФОТО-ГАЛЕРИЈЕ
ВИДЕО-КЛИПОВИ
 
ПОВЕЗАНИ ДОЂОИ
 
ИНФО. СА ОКИНАВЕ
—  ДРУГЕ ИНФОРМАЦИЈЕ
 
ГЛАВНИ ОКИКУКАИ ВЕБ-САЈТ
ДРУГИ ОКИКУКАИ САЈТОВИ
—  ОКИНАВА НОВОСТИ
—  ДРУГИ ВЕБ-САЈТОВИ
 

• КАРАТЕДО

ОКИНАВА КАРАТЕДО

 
.
.
.

О настанку вештине борења "ПРАЗНИМ ШАКАМА", тј. њеном ПРА-ОБЛИКУ нема писаних подата па је тај део историјског развоја остао базиран на извесним усменим предањима.

За настанак КАРАТЕА, сматра се, да је вештина борења "ПРАЗНИМ ШАКАМА", некада називана "TE" и "KENPO", пренетa jе из Кине на Окинаву jош у доба кинеске династиjе Танг (618-907). Кроз векове развоја, ова вештина је добила типичан окинављански облик и постала је саставни, традиционални и најизразитији део окинављанске културе. У енциклопедији "СЕКАИ-ДАИ-ХЈАКА-ЂИТЕН" издатој у Токију 1957., изнета претпоставка о времену настанка Каратеа, која је поткрпљена релативно јаким чињеницама, а базира се на посматрању рјукјуанског класичног плеса, за који се зна да води порекло из VII века. Делови плеса који изводе мушки играчи готово су индентични са неким покретима у КАРАТЕУ.

У једном временски периоду у историји развоја Окинаве, вежбање борилачких вештина, поседовање и ношење оружја, било је најстроже забрањено Едиктом тадашње владајуће структуре. Ипак, ова уметност борења вежбала се у тајности, а тај период се данас сматра најплодоноснијим у смислу њеног очувања и развоја. Тачно време престанка вежбања Каратеа у тајности се не може сасигурнођшћу одредити. Неколико савремених ауторитета се слаже, да се овакав начин вежбања одржавало скоро до 1903., по инерцији, иако је већ седме године периода Меиђи (1875) Рјукју архипелаг званично припојен Јапану, чиме су сви ранији Закони и Едикти стављени ван снаге.

Удружења вештине борења "ПРАЗНИМ ШАКАМА" на Окинави су 25. октобра 1936. декларисале канђи карактере "ПРАЗНА ШАКА" ("КУ / КАРА" и "ТЕ") као званичне за ову уметност, и она се од тада назива именом КАРАТЕ. Године 2005., Скупштина Окинава Префектуре је једногласно прогласила овај дан, 25. октобар, за "ДАН КАРАТЕА."

Вековни утицаји разних система КИНЕСКОГ БОКСА на развоj ОКИНАВА КАРАТЕА, допринели су настанку многих стилова (РЈУХА), који данас егзистирају. Током прве половине XX века, била су издефинисана четири система ове вештине, и то:

  (1) ШУРИ-ТЕ — у области града Шури,
  (2) НАХА-ТЕ — у области града Нахе,
  (3) ТОМАРИ-ТЕ — у области града Томариа, и
  (4) ПАНГАИ-НУН  

После 25. октобра 1936. године ШУРИ-ТЕ је назван ШОРИН-РЈУ, НАХА-ТЕ је назван ГОЂУ-РЈУ а ТОМАРИ-ТЕ је асимилован у ШОРИН-РЈУ и ГОЂУ-РЈУ. ПАНГАИ-НУН је 1940. године преименован у УЕЧИ-РЈУ. Тако, званични окинављански карате правци данас су:

  (1) ШОРИН-РЈУ  
  (2) ГОЂУ-РЈУ  
  (3) УЕЧИ-РЈУ

Сви ТРАДИЦИОНАЛНИ ОКИНАВА КАРАТЕДО стилови данас се могу сврстати у један од наведених праваца.

У првоj половини 20-ог века КАРАТЕ је пренет у Jапан, а затим, веома брзо и у све друге делове света. Постао је jедан од наjпопуларниjих у оквиру борилачких вештина Далеког Истока. У Јапану је дошло до формирања многих нових карате стилова и праваца, који су углавном прилагођени спортским, такмичарским трендовима.

НА ОКИНАВИ, КАРАТЕ ЈЕ НАСТАВИО СВОЈ РАЗВОЈ У ИЗВОРНОМ, ТРАДИЦИОНАЛНОМ ОБЛИКУ И ДАНАС.

РЈУКЈУ архипелаг чини размеђе источног-кинеског мора и Тихог океана. Налази се између 127-ог и 130-ог упоредника источне географске дужине и 27-ме и 30-те паралеле северне географске ширине. Састоји се од преко 130 острва вулканског порекла од којих су већа, од севера ка југу: Амами, Токуно и Окинаwа. Окинава је највеће оство Рјукју архипелага и има површину од 1120 квадратних километара (дужина: 96.5 км, а ширина у просеку 10 км).

Територија РЈУКЈУ архипелага је до XXVI века била самостална краљевина истог имена. Данас је најјужнија јапанска префектура Окинава. Известан период самосталности омогућио је директан и веома доминантан утицај Кине, шзо је створило јединствено културно наслеђе Рјукјуа. Када је 1372. године краљ Рјукјуа, Сато, успоставио службене односе са Кином и признао лојалност њеном императору Мингу (чиме је краљевина Рјукју постала кинески доминион), отпочела је велика привредна и културна размена између двају држава. Вештина борења “празним шакама” један од садржаја те размене.

За време владавине краља Сатоа, краљевина Рјукју је била подељена на три супротстављена феуда: северни: Чузан, средишњи: Нанзан, и јужни: Хокузан, који су се међусобно борили за доминацију у краљевству. Почетком XV века (1429), Шо Хаши (владар феуда Чузан), победио је супарнике, ујединио краљевство и успоставио владавину своје династије. За престоницу је изабрао место Шури на југу острва Окинава. Период његове владавине сматра се највећим просперитетом краљевства, а трговина је развијена и са другим земљама: Индонезијом, Малезијом, Тајландом.

Обзиром на свој веома значајан стратешки положај, Окинава је у прошлости била тло на коме су се водиле многе битке. Из новије историје, позната је “Битка за Окинаву” у II Светском Рату, која је вођена између Јапана и САД-а у периоду од априла до јуна 1945. После капитулације Јапана, 9. септембра 1945., САД су анектирале ову територију, успоставиле своју највећу војну аеро-базу на Далеком Истоку. Под свој уставно-правни систем Окинава је враћена 1972.

• • •
.
КА ВРХУ СТРАНE